«بسم الله الرّحمن الرّحیم»
همانجا در حرم امام رضا (ع) پرسیدم: «چهکار کنم؟»
گفت: «وَقَضَى رَبُّکَ أَلَّا تَعْبُدُوا إِلَّا إِیَّاهُ وَبِالْوَالِدَیْنِ إِحْسَاناً إِمَّا یَبْلُغَنَّ عِنْدَکَ الْکِبَرَ أَحَدُهُمَا أَوْ کِلَاهُمَا فَلَا تَقُلْ لَهُمَا أُفٍّ وَلَا تَنْهَرْهُمَا وَقُلْ لَهُمَا قَوْلًا کَرِیماً * وَاخْفِضْ لَهُمَا جَنَاحَ الذُّلِّ مِنَ الرَّحْمَةِ وَقُلْ رَبِّ ارْحَمْهُمَا کَمَا رَبَّیَانِی صَغِیراً»1
راستش را بخواهی، بیرون از خانه و برای دیگران هر چهقدر خوب و دلنشین و خوشاخلاق و ... باشی، اگر در خانه و با والدین چنان نباشی، همهاش به درد خودت میخورد. نه، در واقع، اصلاً بهدرد خودت نمیخورد. چون همهی اینها باید در نهایت بهدرد خودت بخورد، اما با این وضع، بهدرد خودت نمیخورد، بهدرد دیگران شاید. کار میلنگد. جای دیگر، ممکن است منفعتطلبی و رودربایستی و کسب وجهه باشد و نقش بازی کردن و اداواطوار و .... آنجا که اینها کمرنگ است خانه است و فضای خانوادگی و بهویژه پیش والدینی که از روز اولت را دیدهاند و خودشان تا اینجا همراهت بودهاند و پس از این نیز. پس اگر واقعاً ادعا داری که میخواهی کاری بکنی، اولین قدم همینجاست و شاید شرط پذیرش و سنگ محک همهی آن قدمها و ادعاهای بعدی و بیرونی. بهدرد خودت هم میخورد.
تکراری است؟ اشکالی ندارد، تکرارش خوب و لازم است. هر بار که دیدی خُلقت تنگ شد و دیدی لحنت دارد بهسویی میرود که نباید، با خودت تکرار کن: «واخفض لهما جناح الذّل من الرّحمه».
_________________________________________________________
1- قرآن کریم، سورهی اسراء، آیات 23 و 24
پینوشت: «در حدیثی از امام صادق (ع) میخوانیم که مردی نزد پیامبر (ص) آمد و عرض کرد: من جوان بانشاط و ورزیدهای هستم و جهاد را دوست دارم؛ ولی مادری دارم که از این موضوع ناراحت می شود. پیامبر (ص) فرمود: «برگرد و با مادر خویش باش. قسم به خدایی که مرا به حق برانگیخته است، یک شب که مادرت با تو مأنوس گردد، از یک سال جهاد در راه خدا بهتر است.» (قرآن حکیم، ص 284، نکات و توضیحات آیات 23 تا 25)