مثل دال

من عین الف نه، مثل دالم

مثل دال

من عین الف نه، مثل دالم

سلام خوش آمدید

بال‌های گسترده‌ی مهربانی

چهارشنبه, ۲۴ آبان ۱۴۰۲، ۰۴:۵۴ ب.ظ

«بسم الله الرّحمن الرّحیم»

همان‌جا در حرم امام رضا (ع) پرسیدم: «چه‌کار کنم؟»

گفت: «وَقَضَى رَبُّکَ أَلَّا تَعْبُدُوا إِلَّا إِیَّاهُ وَبِالْوَالِدَیْنِ إِحْسَاناً إِمَّا یَبْلُغَنَّ عِنْدَکَ الْکِبَرَ أَحَدُهُمَا أَوْ کِلَاهُمَا فَلَا تَقُلْ لَهُمَا أُفٍّ وَلَا تَنْهَرْهُمَا وَقُلْ لَهُمَا قَوْلًا کَرِیماً * وَاخْفِضْ لَهُمَا جَنَاحَ الذُّلِّ مِنَ الرَّحْمَةِ وَقُلْ رَبِّ ارْحَمْهُمَا کَمَا رَبَّیَانِی صَغِیراً»1

راستش را بخواهی، بیرون از خانه و برای دیگران هر چه‌قدر خوب و دلنشین و خوش‌اخلاق و ... باشی، اگر در خانه و با والدین چنان نباشی، همه‌اش به درد خودت می‌خورد. نه، در واقع، اصلاً به‌درد خودت نمی‌خورد. چون همه‌ی این‌ها باید در نهایت به‌درد خودت بخورد، اما با این وضع، به‌درد خودت نمی‌خورد، به‌درد دیگران شاید. کار می‌لنگد. جای دیگر، ممکن است منفعت‌طلبی و رودربایستی و کسب وجهه باشد و نقش بازی کردن و ادا‌و‌اطوار و .... آن‌جا که این‌ها کمرنگ است خانه است و فضای خانوادگی و به‌ویژه پیش والدینی که از روز اولت را دیده‌اند و خودشان تا این‌جا همراهت بوده‌اند و پس از این نیز. پس اگر واقعاً ادعا داری که می‌خواهی کاری بکنی، اولین قدم همین‌جاست و شاید شرط پذیرش و سنگ محک همه‌ی آن قدم‌ها و ادعاهای بعدی و بیرونی. به‌درد خودت هم می‌خورد.

تکراری است؟ اشکالی ندارد، تکرارش خوب و لازم است. هر بار که دیدی خُلقت تنگ شد و دیدی لحنت دارد به‌سویی می‌رود که نباید، با خودت تکرار کن: «واخفض لهما جناح الذّل من الرّحمه».

_________________________________________________________

1- قرآن کریم، سوره‌ی اسراء، آیات 23 و 24

پی‌نوشت: «در حدیثی از امام صادق (ع) می‌خوانیم که مردی نزد پیامبر (ص) آمد و عرض کرد: من جوان بانشاط و ورزیده‌ای هستم و جهاد را دوست دارم؛ ولی مادری دارم که از این موضوع ناراحت می شود. پیامبر (ص) فرمود: «برگرد و با مادر خویش باش. قسم به خدایی که مرا به حق برانگیخته است، یک شب که مادرت با تو مأنوس گردد، از یک سال جهاد در راه خدا بهتر است.» (قرآن حکیم، ص 284، نکات و توضیحات آیات 23 تا 25)

  • عین الف

قرآن کریم

پدر و مادر

نظرات (۴)

احسنت!

بسیار عالی...

نیاز امروز و مسئلۀ روز جامعه است...

پاسخ:
بسیار سپاسگزارم.
پیش و بیش از هر کسی نیاز خودم و خطاب به خودم است.

این قرآن حکیم همونیه که نوشته ویژهٔ دانشجویان و جلد فیروزه‌ای داره؟

پاسخ:
کتابی که من دارم «ویژه‌ی دانشجویان» نیست و مطمئن نیستم که دقیقاً همان کتاب موردنظر شما باشد (احتمالاً یکی از این‌دو باید مفصل‌تر باشد). «قرآن حکیم» با ترجمه‌ی آیت‌الله مکارم شیرازی به‌همراه شرح آیات منتخب (بر اساس خلاصه‌ای از تفاسیر مانند المیزان، نمونه و ...)‌ منتشر شده است. نسخه‌ای که من دارم، جلد سفید زرکوب دارد، اما ظاهراً در چاپ و نشرهای مختلف با ظاهر متفاوت هم چاپ شده است. برای مثال:
http://imamalipub.ir/product/%DA%A9%D8%AA%D8%A7%D8%A8-%D9%82%D8%B1%D8%A2%D9%86-%D8%AD%DA%A9%DB%8C%D9%85/
یا
https://ehowzeh.com/store/product/%D9%82%D8%B1%D8%A2%D9%86-%D8%AD%DA%A9%DB%8C%D9%85-%D9%88-%D8%B4%D8%B1%D8%AD-%D8%A2%DB%8C%D8%A7%D8%AA-%D9%85%D9%86%D8%AA%D8%AE%D8%A8/
یا
https://www.digikala.com/product/dkp-4634707/%DA%A9%D8%AA%D8%A7%D8%A8-%D9%82%D8%B1%D8%A2%D9%86-%D8%AD%DA%A9%DB%8C%D9%85-%D8%AA%D8%B1%D8%AC%D9%85%D9%87-%D8%A2%DB%8C%D8%AA-%D8%A7%D9%84%D9%84%D9%87-%D9%85%DA%A9%D8%A7%D8%B1%D9%85-%D8%B4%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D8%B2%DB%8C-%D8%A7%D9%86%D8%AA%D8%B4%D8%A7%D8%B1%D8%A7%D8%AA-%D9%85%D8%B1%DA%A9%D8%B2-%D8%B7%D8%A8%D8%B9-%D9%88-%D9%86%D8%B4%D8%B1-%D9%82%D8%B1%D8%A2%D9%86/

سپاسگزارم🙏

پاسخ:
خواهش می‌کنم.

اگر مادرش از ازدواج کردنش ناراحت می‌شد چی؟ بازم باید ازدواج نمیکرد؟ اگر از نماز یا روزه گرفتنش اظهار ناراحتی می‌کرد چی؟ یا از سحری خوردنش؟ مثلا باید روزه بی سحری میگرفت؟  اگر بهش می‌گفت تو نباید فلان شغل را داشته باشی و من ناراضی م برو بهمان شغل را داشته باش چی؟ 

و بعد از همه اینها

اگر آن مرد ، زن بود چی؟ 

 

با هر کدوم از این قید و شرط ها ، صورت مساله عوض میشه. حتی اگر فرهنگ عمومی و زمانه و جامعه رو در نظر نگیریم، که باید در نظر گرفت البته، حتی خود  دینی در این مواردِ متعدد متفاوت و مختلف، پاسخهای یکسانی نداده. 

مثلا عدم رضایت والدین باعث ساقط شدن واجب عینی یا مقدمات واجب آن نمیشه. جهاد متفاوته واجب کفایی است. جایگزین داره.

والدین حق دخالت و محدود کردن امور شخصی فرزند رو ندارن. حق اینکه وادار به‌ ازدواج با شخص خاص یا انتخاب شغل خاص بکنند ندارند. ولی خب خیلی از والدین به استناد اینکه دین گفته به حرف والدینت گوش بده و احترام نگه‌دار، عملا حقوق یک آدم به نام فرزند رو ازش می‌گیرند. و چون فرزند حتی اگر بهش ظلم کنند نباید به والدین اف هم بگه، پس ظلم کردن به بچه رو برای خودشون حلال میکنن. اصلا اون رو ظلم نمیدونند. 

این در مورد پسرهاست که در جامعه خیلی آزادی بیشتری دارند. 

دختر که کلا هیچی... همین که خدا آفریدشون باید شاکر باشن. 

 

پاسخ:
سلام علیکم
خوش آمدید!
با بخش زیادی از آن‌چه فرمودید مخالفتی ندارم و آن‌ها را در تضاد با محتوای این نوشته هم نمی‌بینم. همان‌طور که خودتان هم اشاره فرمودید در متن قرآن هم آمده است:
وَإِنْ جَاهَدَاکَ عَلَى أَنْ تُشْرِکَ بِی مَا لَیْسَ لَکَ بِهِ عِلْمٌ فَلَا تُطِعْهُمَا وَ صَاحِبْهُمَا فِی الدُّنْیَا مَعْرُوفًا وَاتَّبِعْ سَبِیلَ مَنْ أَنَابَ إِلَیَّ ثُمَّ إِلَیَّ مَرْجِعُکُمْ فَأُنَبِّئُکُمْ بِمَا کُنْتُمْ تَعْمَلُونَ ﴿لقمان، ۱۵﴾
و هرگاه آن‌ها تلاش کنند که موجودی را شریک من قرار دهی که از آن آگاهی نداری (بلکه می‌‏دانی باطل است) از آنها اطاعت مکن، ولی با آن‌ها در دنیا به طرز شایسته‌ای رفتار کن، و پیروی از راه کسانی بنما که به سوی من آمده‏‌اند، سپس بازگشت همه شما به سوی من است و من شما را از آنچه عمل می‏‌کردید آگاه می‌‏کنم.

در آن شرایط، هم «فلاتطعهما» هست و هم همچنان «و صاحبهما فی الدّنیا معروفاً ...».
طبعاً لزوم توجه و پایبندی فرزندان به وظایفی که نسبت به والدین دارند، توجیه‌کننده‌ی رفتارهای اشتباه برخی از والدین و رافع وظایف و مسئولیت‌های ایشان نیست. اما مشخص است که به‌صورت عمومی حق والدین بر فرزندان بسیار بزرگ است.
این بخش مسأله مربوط به همه‌‌ی اعضای خانواده است: «جای دیگر، ممکن است منفعت‌طلبی و رودربایستی و کسب وجهه باشد و نقش بازی کردن و اداواطوار و .... آن‌جا که همه‌ی این‌ها کمرنگ است خانه است و فضای خانوادگی.» اما همچون بسیاری دیگر از نوشته‌های این وبلاگ که با موضوع «به من»‌ مشخص شده‌اند، مخاطب این مطلب هم بیش و پیش از هر فرد دیگری خودم هستم و تذکری است به خودم (که امیدوارم تمام یا بخشی از آن بتواند برای فرد یا افراد دیگر هم مفید باشد) و لذا آن‌چه آمده است چیزی است که بر اساس شرایطی که دارم وظیفه می‌بینم. این همان چیزی است که در ابتدای مطلب هم به آن اشاره شده است.
بابت مطالعه و بیان نظر سپاسگزارم.

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی

من عین الف نه، مثل دالم.

بایگانی